Головна сторінка

25 трав. 2011 р.

ВІДДІЛ ДЕНДРОЛОГІЇ


Колекційний фонд відділу дендрології нараховує 325 видів та форм дерев’янистих рослин, у тому числі листяних, деревних  та чагарникових рослин – 275, хвойних – 50 таксонів.



Науково-дослідна робота відділу здійснюється відповідно до теми: «Створення колекційно-експозиційних ділянок декоративних фанерофітів на основі вивчення принципів та умов їх інтродукції та адаптації».
У відділі працює 10 чоловік: завідувач відділом – 1, провідні фахівці – 3, фахівець – 1, молодші наукові співробітники – 2, техніки – 3.
Створені численні колекції декоративно-листяних та красиво-квітучих дерев та кущів: 
  •   Колекція рододендронів нараховує 16 видів та представлена 36 екземплярами. Сюди належать як листопадні, так і вічнозелені види, які відзначаються високими декоративними якостями у період цвітіння. 
  •   Колекція спірей нараховує 19 видів та 7 декоративних форм. Завдяки різноманітності форм та забарвлення квітів (білі, рожеві), величині кущів (від 0,3 до 2,5 м), часу та тривалості цвітіння (квітень-серпень) спіреї є незамінним елементом озеленення та створення садово-паркових композицій.
  •        Колекція бузків представлена 7 видами та 10 сортами. Сорти бузку звичайного відзначаються високими естетичними якостями, величиною суцвіть, простими та махровими квітами різноманітних відтінків.
  •     Колекція магнолій нараховує 10 видів та 5 декоративних форм. Дана колекція представлена як деревами (магнолія кобус, трипелюсткова, Лебнера), так і  кущовими формами (магнолія Суланжа, зірчаста). На їх основі створено експозиційно-колекційну ділянку «Сад магнолій».
  •      Закладено колекцію барбарисів (4 види та 5 сортів), що відзначаються різноманітним забарвленням листя (темно-червоним, жовтим, золотистим, зеленим) протягом усього вегетаційного періоду.
 Досить великою є колекція красиво-квітучих кущів: дейції, вейгели, гортензії, чубушників, форзиції, що представлені різними видами та сортами.
У відділі дендрології значна увага приділяється також вирощуванню хвойних рослин, що різняться габітусом та формою крони, забарвлення хвої та користуються великим попитом в озелененні. Колекція хвойних рослин нараховує близько 33 видів, 17 декоративних форм. Найчисленнішими є преставники роду: туя, ялівець, ялина, ялиця, кипарисовик.
Для широкого використання в озелененні нових інтродукованих рослин велика увага приділяється отриманню садивного матеріалу в короткі терміни шляхом стеблового живцювання. Розробленні ефективні методи вирощування хвойних та листяних рослин з використанням тепличного повітряно-крапельного зрошення.
У відділі дендрології зростають рослини як місцевої,
так і зарубіжної флори. Інтродукційне випробування проходять ряд цікавих екзотичних рослин: ліріодендрон тюльпановидний, софора японська, бархат амурський, мирт звичайний, екзохорда китицевидна, принсепія китайська, кельрейтерія волосиста, птеростиракс щетинистий, церціс канадський та інші. В колекції є ряд реліктів, що збереглися до нашого часу ще з льодовикового періоду: гінкго дволопатеве, метасеквоя гліптостробусовидна та ін. Досить цікавими є штамбові форми рослин: клен гостролистий (ф. пурпурова), сакура, вишня повстиста, карагана дерев’яниста, кизильник Суєцький та плакучі форми модрини європейської та берези.
За рослинами колекційного фонду проводяться фенологічні спостереження, дослідження динаміки їх росту та розвитку, особливостей розмноження в умовах інтродукції, та вивчення перспективності даних видів для озеленення регіону.







Немає коментарів:

Дописати коментар