Головна сторінка

3 трав. 2011 р.

Кременецький ботанічний сад

 Кременецький ботанічний сад є не тільки перлиною Кременця, але і всієї Тернопільської області та одним із  найстаріших ботанічних садів України.

Заснований Кременецький ботанічний сад в 1806 році при Волинській гімназії (пізніше Кременецький ліцей), що мав стати навчально-виховною та науковою базою для студентів ліцею.

Протягом 1806-1809 рр. над проектом ботанічного саду та його втіленням працював відомий ірландський майстер садово-паркового мистецтва Діонісій Мак-Клєр.

Площа саду становила 4,5 га. Він складався із парку відпочинку,         розарію, шкілки, трьох оранжерей, парників, аптекарського городу. Зібрана Д. Мак-Клєром  колекція живих рослин нараховувала 480 видів місцевої флори та 760 екзотів.

У 1809 році директором саду став доктор медицини і ботаніки та зоології, австрієць Віллібальд Бессер. Площа розширюється до 20 га. Кількість видів рослин зросла до 1200, а сад став одним із кращих та відомих далеко за кордоном.

У 1832 році Кременецький ліцей разом із ботанічним садом був закритий. Основна колекційна база була вивезена у м. Київ для організації університету св. Володимира (нині Національний університет ім. Т. Шевченка) та ботанічного саду при ньому (тепер ім. акад. О.В. Фоміна).

Спроби відновити роботу саду проводились в 1921-1939 рр., 1951-1969 рр.

Новий етап в розвитку ботанічного саду та відродженні науково-дослідної роботи для ботанічного саду розпочинається з 1990 року за Постановою Ради Міністрів України. А з 2001 року сад переведений у підпорядкування Міністерству екології та природних ресурсів України.

На даний час  в ботанічному саду функціонує 5 наукових відділів: дендрології, квітниково-декоративних рослин, фітосозології, акліматизації плодово-ягідних культур, лікарських рослин та нових культур. В колекції яких нараховується деревних та кущових – 217 видів; лікарських – 111 видів і 8 сортів; кормових – 128 видів 29 сортів, 9 форм; овочевих – 74 види, 8 сортів; пряносмакових – 73 види; квітниково-декоративних – 220 видів, 84 сорти, 11 форм, рослин природної флори – 270 видів, з них 11 занесених до Червоної книги України, понад 100 різного природоохоронного статусу (ендеміки, регіонально-рідкісні, реліктові); плодових та ягідних – 66 видів, 141 сорт.

Площа ботанічного саду становить 200 га, колекційний фонд нараховує понад 2000 таксонів. Тут зростають вікові дерева, що є однолітками саду та прикрашають своєю величчю краєвиди.

Територія саду репрезентує типовий ландшафт Кременецьких гір, що представлений чергуванням схилів різноманітної експозиції зайнятих рідкісним для Європи типом грабово-дубових лісів, плющевих, а також грабовими, хвойними та мішаними лісами, вершинних площин із степовими ділянками, скельних утворень з петрофітною рослинністю. Абсолютна висота верхніх відміток території складає 399 м, а нижніх 255 м.

Сьогодні основна увага зосереджена на відродженні та реставрації історичної частини території саду, впорядкуванні, освоєні нових територій, створення експозиційних ділянок (коніферетум, сад магнолій, розарій, альпінарій, сад витких культур, декоративний плодовий сад), розвитку рекреаційної діяльності, впровадженні енергозберігаючих технологій, організації еколого-натуралістичного центру.

Підсумком реалізації цих завдань повинно стати досягнення  головної мети – становлення ботанічного саду як наукової та освітньо-виховної та природо-охоронної установи для всієї території північного заходу України.

Особлива увага надається еколого-освітній діяльності. З цією метою на території саду діють 5 екологічних маршрутів, що містять навчально-пізнавальну, еколого-виховну, рекреаційно-оглядову інформацію. Маршрути охоплюють майже всю територію саду і дають можливість  максимально ознайомитися різноманіттям рослин та ландшафтними композиціями. В планах є також розбудова туристичної інфраструктури тощо.

Кременецький ботанічний сад є одниміз найстаріших в Україні, що своїм існуванням завдячує таланту та мудрості багатьом видатним особистостям, серед яких Діонісій Мак-Клєр та Віллібальд Бессер.

Сьогодні, після 200-річного ювілею, ми можемо переглянути історію, оцінити, підвести підсумки довготривалої роботи. Багато зусиль прикладено для відродження саду, ми вдячні всім хто сприяв цьому, допомагав, підтримував.

У 1996 році Кременецький ботсад очолив кандидат сільськогосподарських наук, за кваліфікацією вчений-агроном Василь Григорович Стельмащук,  життя якого обірвалося 4-го липня 2010 р. 14 років  Василь Григорович очолював установу. Вдосконалюючи роботу колективу з великою повагою ставився до доробку попередників, разом з тим втілював в життя свої ідеї та задуми. Яскравим свідченням його роботи є здобутки і напрацювання колективу. Під невтомним керівництвом Василя Григоровича створено колекційний фонд установи, нові експозиційні ділянки, розроблено Проект організації території ботсаду, проведено три міжнародні конференції.


Василь Григорович Стельмащук,
директор Кременецького ботанічного
саду 1996-2010 рр.


Навесні цього року на посаду директора ботанічного саду призначено перспективного, досвідченого Романа Стапановича Іваницького, який пропрацював у виробничій сфері лісівництва близько 12 років. Паралельно, займається він ще й викладацькою діяльністю та завершує роботу над кандидатською дисертацією.
Сподіваємося, що найближчим часом управлінський талант нового керівника та самовіддана праця колективу дасть вагомі плоди перебудови та вдосконалення нашої установи.


Директор
Кременецького ботанічного саду
Роман Степанович Іваницький


Кременецький ботанічний сад активно приймає участь в природоохоронній діяльності регіону та функціонує як науково-дослідна та навчально-освітня установа. Започатковано міжнародну співпрацю з навчальними закладами та установами біологічного профілю Європи, Америки, Азії. Укладено угоди про співпрацю з провідними науковими установами України.
Організовує роботу наукового підрозділу установи заступник директора з наукової роботи, кандидат біологічних наук Антоніна Миколаївна Ліснічук.



Директор Кременецького ботанічного саду Роман Степанович Іваницький
та заступник директора з наукової роботи, кандидат біологічних наук
Антоніна Миколаївна Ліснічук


Адреса Кременецького ботанічного саду така: вул. Ботанічна, 5, м. Кременець, Тернопільська обл.,Україна

 Знайти Кременецький ботанічний сад легко: по вулиці Словацького потрібно пройти вгору, повз музей поета Юліуша Словацького. Через 200 м буде центральний вхід до ботанічного саду з скульптурою Вілібальда Бессера поряд.




  

Немає коментарів:

Дописати коментар